RECEPTY

Vánoční pečené müsli

Vánoční pečený müsli je dobrý, je sladký, je jako med… a taky je jednoduchý na přípravu, a přitom zdravý, výživný, a jako dárek k Vánocům je to super – vypadá to hezky, tomu obdarovanýmu člověku udělá radost, že jste si s tím dali práci, a taky mu to na pár dní vyřeší problém, když nebude mít doma co k snídani.

A nebo možná nevyřeší, protože je to tak dobrý, že to stejně každej určitě sežere už pod stromečkem.

Tak jdem na to! 

 

Vždycky všechno dělám podle oka, nevím, kolik čeho jsem tam dala, takže to berte jen tak orientačně. Už jsem tohle  müsli dělala několikrát, pokaždý trošku jiný ingredience, někdy je tam něčeho víc, někdy něco chybí a něco jinýho zas přibylo, ale myslím, že množství ingrediencí je úplně jedno a záleží na vás, co vám tam víc chutná.

 

Teď naposledy jsem na müsli použila:

(ano, jsem si vědomá, že mi v tý krásný grafice hapruje font na český diakritice 😀 ) 

 

Ještě jednou:

  • Ovesné vločky
  • Pohankové vločky (celozrnné) 
  • Špaldové lupínky 
  • Mandlové lupínky
  • Slunečnicová semínka
  • Chia
  • Šušené brusinky, banány, papáju a fíky 
  • Kokos (jo, to na tom prkýnku je fakt kokOs!)  a kakao 
  • a ještě med, pomeranč a čerstvý banány, co nejzralejší!

 

JAK NA TO: 

V míse si vidličkou rozmačkám banány na kaši. Jak jsem říkala, množství nevím, dělám to od oka. Teď jsem měla banány dva. Do vzniklý banánový kaše přidám trochu medu a nasypu tam od oka ovesný vločky, pohankový vločky, špaldový vločky, kokos, trošku mandlí, trošku kakaa, skořici (mletou, na fotce je celá skořice jen pro efekt 😛 a celý to promíchám a pořádně promatlám a prohnětu rukama, a přidávám tam různě vločky a třeba skořici tak, aby ta směs už nebyla matlavá, ale spíš sušší a dělala hrudky.

Samozřejmě můžete použít třeba jen jeden druh vloček, třeba jen ty ovesný. Já jsem teď poprvé koupila špaldový a pohankový, a jsou super, protože hodně křupou.

Troubu dám cca na 150, na plech pečící papír a tu vzniklou směs rozprostřu na něj. Záleží na vás, jestli chcete spíš větší hrudky, nebo naopak nadrobit směs na malý drobky.

A pak to peču cca půl hodiny za neustálýho kontrolování, jestli je to už hotový a jestli jsem to náhodou už nepřipálila 😀 Nebo to můžete dát píct na míň stupňů a spíš to v troubě jen tak sušit.

 

Dřív jsem do týhle směsi přidávala rovnou i sušený ovoce a šoupla to do trouby najednou, ale pak se mi jednou spálily brusinky, a musela jsem je z tý směsi vybírat jak Popelka, takže tohle peču samotný, a pak si zvlášť do jinýho pekáčku dám zbytek ingrediencí – sušený ovoce, slunečnicový semínka, oříšky (ty já jsem letos nedala, protože jsem na ořechy alergická) atd., a taky to dám na chvíli zapíct do trouby. Asi by se nemuselo, ale má to pak lepší chuť. Takovou zapečenou, že 😀

 

Po vytažení z trouby nechám na plechu vystydnout a všechno smíchám.

 

Ale letos se mi zdálo, že toho mám málo, protože to dostane pod stromeček asi 10 lidí (no money, no funny, musí jim to stačit), takže teď, když tohle píšu, se mi v troubě peče další várka, kterou smíchám s tou první, ale měla jsem už jen půlku banánu, takže jsem ke „slepení“ všech ingrediencí do jedný hmoty použila kromě med a banánu ještě pomerančovou šťávu. A zase úplně stejně – smíchám banán, med, pomerančovou šťávu, podle oka do toho nasypu ovesný vločky, pohankový, špaldový, kokos, skořici, kakao jsem teď nedávala, pořádně to promatlám, prohnětu, a vzniklý hrudky rozprostřu na pečící papír a peču tak, aby to bylo upečený, ale nebylo to spálený 😀

Nezoufejte, jestli máte pocit, že to nekřupe! Začne to křupat, až to vystydne!

 

Jo! A nemusíte z toho dělat jen tuhle granolu, můžete smíchat úplně všechny ingredience, a uplácat z toho musli tyčinky! Ty dáte jen na chvilku zapíct do trouby a hotovo!

 

Teď s tím do pytlíčků, nebo nějakých hezkých dóziček (i když v mým případě to asi budou zavařovačky co mi zbyly od červený řepy, protože nic hezčího doma nemám :D), a tadáá, máte dárek, za který vám přijde tisíc děkovných dopisů!

 

 

Jo, tu tabuli jsem mohla smazat líp, já vim 😀

 

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *